Агрономічний факультет

Кафедра технології зберігання та переробки продукції рослинництва

Вимірювальна лабораторія «Цукровий завод на столі» кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва ЖНАЕУ

У 2003 році обласна організація ВАТ «Житомирцукор» була ліквідована. В березні того ж року спеціалісти вимірювальної лабораторії були запрошені і по переводу прийняті на постійну роботу до Житомирського національного агроекологічного університету з обладнанням лабораторії, як структурний підрозділ кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва (ТЗППР). З ініціативи завідуючого кафедри професора Малиновського А.С. та професора Дідори В.Г. з Яготинського експериментального цукрового заводу придбано технологічну лінію «Цукровий завод на столі» – єдиний в Україні. Таким чином, із усіх групових лабораторій, які існували в Україні, збереглася лише одна вимірювальна лабораторія «Цукровий завод на столі» на кафедрі ТЗППР Житомирського національного агроекологічного університету.


Оснащеність та види послуг

Лабораторія «Цукровий завод на столі» атестована на право проведення вимірювань контролю якості та безпеки цукру білого, цукру білого пресованого, цикорію коренеплідного, коренеплодів буряків цукрових, меляси бурякової, каменю вапнякового для промислової переробки, картоплі свіжої, пшениці (свідоцтво про атестацію № 092/12 від 18.09.12 р.).

Спеціалісти лабораторії забезпечують проведення показників якості сільгоспкультур для дипломних робіт, аналітичні роботи магістрів, аспірантів.

Фахівці лабораторії надають послуги цукровим заводам Житомирської, Вінницької, Рівненської, Тернопільської, Полтавської областей, мали плідну співпрацю з німецькою фірмою «Органік Сістемс», яка вирощувала гібриди цукрових буряків іноземної селекції в умовах Миколаївської області.

Послуги, які надаються лабораторією:

1. Хімічний склад та технологічні показники якості цукрових буряків:
1) Вміст в буряках:
- сухих речовин,
- цукрози,
- редукуючих речовин,
- α-амінного азоту,
- золи,
- м’якоті,
- нітратів,
- натрію Na+,
- калію К+.

2) Нормальний сік:
- сухі речовини,
- цукроза,
- доброякісність,
- рН.

3) Очищений сік:
- очищення соку,
- сухі речовини,
- цукроза,
- доброякісність,
- рН,
- солі кальцію,
- натуральна лужність,
- кольоровість,
- вміст цукру в мелясі,
- вихід цукру,
- коефіцієнт фізичної стиглості,
- фітопатологічний аналіз.

2. Повний аналіз цукру білого:
- визначення гранулометричного складу,
- вміст ферродомішок,
- вміст цукрози,
- волога та сухі речовини,
- редукуючі речовини,
- кольоровість та каламутність цукрового розчину.

3. Повний аналіз кормової патоки, нормальної патоки:
- сухі речовини,
- вміст цукру,
- доброякісність,
- доброякісність нормальної меляси,
- сума зброджуючого цукру,
- редукуючі речовини,
- солі кальцію,
- кольоровість,
- рН,
- α-амінний азот,
- органолептичні показники.

4. Послуги по технологічній лінії цукрового заводу:
1) Визначення неврахованих втрат:
- на дифузії,
- на випарній установці,
- продуктовий цех.
2) Надання допомоги з ведення технологічного режиму та якості виробленої продукції.

5. Аналіз вапнякового каменю:
- масова частка вологи,
- масова частка вуглекислого кальцію,
- масова частка речовин, нерозчинних у соляній кислоті (пісок),
- масова частка полуторних оксидів алюмінію і феруму в сумі,
- масова частка вуглекислого магнію,
- масова частка сірчанокислого кальцію,
- масова частка оксидів лужних металів калію і натрію в сумі.

6. Визначення масової частки зелених пігментів (хлорофілу).

7. Масова частка цукрів у рослинах:
- відновлюючі цукри,
- сума цукрів.

8. Цикорій коренеплідний:
- вміст сухих речовин,
- визначення фруктози,
- масова частка загальних цукрів, відновлюючи цукрів,
- масова частка інуліну.

9. Картопля свіжа:
- зовнішній вигляд,
- визначення крохмалистості,
- кількість і форма крохмальних зерен.

Вимірювальна лабораторія оснащена високоточним сучасним лабораторним обладнанням.

«Цукровий завод на столі» виконує арбітражні функції з технологічних показників якості сировини та готової продукції. Надання лабораторії «Цукровий завод на столі» статусу арбітражної стверджує про високий науково-дослідницький рівень її діяльності не лише в регіоні, а й в державі в цілому.

Послуги лабораторії надаються на платній договірній основі.

Вартість робіт, що виконуються вимірювальною лабораторією:
 
Види послуг Вартість без ПДВ, грн
Хімічний склад цукрових буряків з розрахунком вмісту цукру в мелясі та виходу цукру 1023,5
Повний аналіз білого цукру 239,9
Повний аналіз кормової патоки, нормальної патоки 494,8
Аналіз вапнякового каменю 400,0
Визначення масової частки зелених пігментів (суми хлорофілів А і В) 89,9
Масова частка цукрів у рослинах 181,2
Хімічний склад цикорію коренеплідного 253,2
Хімічний склад картоплі свіжої 178,3

* Вартість послуг визначені станом на 01.01.2012 р.
* Можливе виконання аналізів за окремими показниками якості сільськогосподарської продукції.

Довідки за адресою та телефонами:
м. Житомир, бульвар Старий, 7
Тел. (0412) 47-18-17; 22-27-13

Завідувач кафедри ТЗППР, професор Малиновський Антон Станіславович

Завідувач лабораторії Тихончук Зінаїда Василівна