Екологічний факультет

  Виховна робота

Фестиваль «Барвінок» – свято здорового харчування

18 листопада 2011 року на другому поверсі ЖНАЕУ біля актової зали відбувся щорічний конкурс-виставка «Барвінок». Цього року студенти екологічного факультету представляли українську кухню, що не є дивним у рік, коли країна святкує 20-у річницю незалежності. Як і завжди, цей захід був проведений у третій тиждень листопада (адже 17 листопада – День студента, а у третю неділю місяця відзначають День працівників сільського господарства). Активну участь у створенні смачних композицій взяли академічні групи всіх курсів і спеціальностей факультету.

Кожен стіл приваблював різноманітністю страв та оригінальністю їх оформлення. Студенти частували гостей свята дерунами та гречаниками із сметаною, курячими кручениками та запеченою картоплею, налисниками, сирниками та голубцями, маринованими грибами по-поліські та «мішечками з грибами». Були тут пампушки з часником, домашній хліб, човники з вітрилами із сала, салати оздоблені гронами калини; навіть фаршировані яйця перетворилися на «скажені мухомори». Панували ж вареники: із сиром, вишнями, картоплею, капустою, м’ясом… На «солодкий стіл» запропонували короваї, торти, желе, тістечка та різноманітне печиво. Все це запивали узваром, молоком та фіточаями на лікарських травах.

Виставка вражала не лише різноманітністю страв та оригінальністю їх оформлення, але й вишиваними рушниками, серветками, святковим посудом. Самі студенти одяглись у вишиванки, плахти, інший національний одяг.

Кілька слів про історію свята. Перші такі виставки мали на меті, насамперед, пропаганду здорового способу життя: ознайомити студентів із нетрадиційним та здоровим харчуванням – овочевими та фруктовими стравами; зеленою аптекою – лікарськими рослинами; фіточаями та їх рецептами; нетрадиційною косметикою тощо.

В якійсь мірі це була турбота про здоров’я студентів – дати їм практичні навички з виготовлення смачних та корисних овочевих салатів і фіточаїв для урізноманітнення меню. Недарма крім власне страв на столах, на стінах аудиторії вивішували стінгазети з рецептами страв, вмістом вітамінів і мікроелементів у овочах та фруктах, буклети про лікарські трави тощо. Водночас, проводили пропаганду проти шкідливих звичок.

Проте фантазія студентів не має меж – і фестиваль швидко набув іншого напрямку: наприклад, у минулому році студенти представляли кухні різних країн світу. Погодьтесь, приємно, коли вас частує індіанська принцеса чи японський самурай; цікаво посмакувати польським бігусом та покуштувати угорський шпиг.

Як і завжди, студенти-екологи одночасно проводили конкурс стінної преси, у якому не лише пропагували використання у їжу плодово-ягідних рослин, меду та молочних продуктів з медико-профілактичними цілями, але й відбивали екологічні проблеми сьогодення та події студентського життя на факультеті. Переважна більшість стінгазет являла собою фотозвіти, які ілюстрували участь студентів нашого факультету в акції «Чиста Україна – чиста Земля», у спартакіаді першокурсників ЖНАЕУ, подорожі до Хотинського замку, до Львова, до Старої фортеці у м. Кам'янець-Подільському, до музею образотворчого мистецтва у Кмитові, до замку Радомисль, інших міст України. Представлені були факультетська газета «Reed me» та газета молодіжної екологічної ліги.

Викладачі та співробітники так само, як і студенти та їх батьки, радо відвідали смачне свято, а також святковий концерт, який студенти екологічного факультету організували для них у актовій залі ЖНАЕУ.

Заступник декана екологічного факультету
ЖНАЕУ з виховної роботи О.Ю. Козловський,
співробітник кафедри правознавства Л.О. Лобачова